Back

Το ‘θετικό σχολειό’ που αγκαλιάζει την δυσλεξία και την διαφορετικότητα. Το HoPE School στο περιοδικό Ταλκ

Η Βίκυ και η Μαργαρίτα, η Μαργαρίτα και η Βίκυ, είναι και οι δύο καθηγήτριες αγγλικών – ειδικοί παιδαγωγοί με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό και πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία σε μαθητές με δυσλεξία και μαθησιακές διαφορετικότητες. Ως καλές φίλες, μοιράζονται πολλά κοινά. Ένα από αυτά ήταν να δημιουργήσουν το δικό τους “‘σχολειό’. Ένα “θετικό σχολειό”, το HoPE School, όπου η διαφορετικότητα του κάθε μαθητή είναι αποδεκτή, σεβαστή και μια υπέροχη ευκαιρία να ανακαλύψουμε, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ένα διαφοροποιημένο, και πιο αποδοτικό, τρόπο μάθησης της αγγλικής γλώσσας. Ένα σχολειό που, εκτός από το κομμάτι που αφορά την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας σε μαθητές με μαθησιακές διαφορετικότητες, εστιάζει και στην καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων ως εφόδιο ζωής. Αυτά τα δύο μέρη αλληλοσυμπληρώνονται σαν ένα παζλ στοχεύοντας σε ένα ολιστικό μοντέλο μάθησης. Τα οφέλη για τους μαθητές είναι πολλαπλά τόσο στο μαθησιακό επίπεδο, καθώς η επίδοση των μαθητών βελτιώνεται, όσο και στο συναισθηματικό, αφού αποκτούν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και μια πιο θετική ματιά για τον κόσμο και τον εαυτό τους.

“Άλλα βλέπω και άλλα διαβάζω;” Όχι πια, με τα προγράμματα του HoPE School
Είναι γεγονός ότι η αγγλική είναι μια γλώσσα με ποικίλες ιδιομορφίες δυσκολεύοντας ιδιαίτερα τους μαθητές ακόμα και σε δεξιότητες όπως η γραφή και η ανάγνωση που θεωρούνται απλές για τους υπόλοιπους. Όπως λένε στο Τaλκ η Βίκυ και η Μαργαρίτα: «Στο ΗοPE School, βασιζόμενοι σε σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές και επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθόδους, εισάγουμε τους μαθητές μας σε ένα διαφορετικό τρόπο μάθησης ο οποίος ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τους καθώς τη βάση του αποτελούν η διαφοροποιημένη και βιωματική μάθηση.
»Με το καινοτόμο πρόγραμμα Start with HoPE ξεκλειδώνουμε τις δυνατότητες του μαθητή! Δουλεύουμε βήμα βήμα με το πρωτότυπο υλικό μας, ABC Letters & Phonics Stories, σε επίπεδο ανάγνωσης, γραφής και ορθογραφίας καθώς και λεξιλογίου χτίζοντας γερές βάσεις για τη μετέπειτα πορεία με τρόπο ξεκάθαρο, ευφάνταστο και πολύαισθητηριακό!
»Προχωρώντας στο επόμενο πρόγραμμα, Move on with HoPE, ο μαθητής εμβαθύνει τις γνώσεις του στην Αγγλική γλώσσα δίνοντας έμφαση σε δεξιότητες γραπτού και προφορικού λόγου. Το μάθημά μας πλαισιώνεται πάντα από το πλούσιο υλικό του χώρου, κιναισθητικές δραστηριότητες καθώς και τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων. Με αυτόν τον τρόπο, η μάθηση ζωντανεύει και αποκτά διαδραστικό χαρακτήρα!
»Ταυτόχρονα, οι μαθητές καλλιεργούν θετικές στάσεις κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας μαθαίνοντας να εστιάζουν στα δυνατά τους σημεία και να τα καταγράφουν, να αναγνωρίζουν την πρόοδο και την προσπάθεια τους και να τα αναγνωρίζουν στον εαυτό τους. Η ανθεκτικότητα στην αστοχία και η διαχείριση της, καθώς και το να μην τα παρατούν αποτελούν επίσης απαραίτητες δεξιότητες στην μάθηση αλλά και τη ζωή τους γενικότερα.
»Τα προγράμματα του HoPE School απευθύνονται σε μαθητές όλων των ηλικιών, παιδιά, εφήβους και ενήλικες καθώς και όλων των επιπέδων».

Βιωματικά Εργαστήρια Δεξιοτήτων Ζωής
Γνωρίζοντας τις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, στόχος του HoPE School είναι να καλλιεργήσει στους μαθητές του δεξιότητες ζωής οι οποίες θα τους συντροφεύουν για μια ζωή, πέρα από τα όρια της σχολικής τάξης. Έτσι, τα παιδιά και οι έφηβοι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στα βιωματικά εργαστήρια του χώρου, όπου θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν αυτογνωσία, να εξερευνήσουν τις δυνάμεις του χαρακτήρα τους, να ενισχύσουν τη θετική τους αυτοεικόνα και τις κοινωνικές τους δεξιότητες τους καθώς και τη διαχείριση του άγχους τους, μέσω τεχνικών ενσυνειδητότητας (mindfulness). Βιωματικές δράσεις, διαδραστικά projects, δραματοποίηση, χρώμα, χρήση video συνθέτουν την εικόνα των εργαστηρίων.

Ποιοτικά εκπαιδευτικά εργαλεία για όλους
Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των εκπαιδευτικών για ποιοτικό υλικό που μπορεί να υποστηρίξει τη διδασκαλία των μαθητών με ή χωρίς μαθησιακές διαφορετικότητες, στο HoPE School δημιουργούνται μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαλεία διαθέσιμα για όλους τους εκπαιδευτικούς της αγγλικής γλώσσας που θέλουν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους μαθητές τους με ή χωρίς μαθησιακές διαφορετικότητες. Πρώτα στη σειρά είναι οι εκπαιδευτικές κάρτες ABC Letters & Phonics Stories του προγράμματος Start with HoPE με την εικονογραφημένη αλφάβητο και τους πιο συχνούς συνδυασμούς γραμμάτων της Αγγλικής γλώσσας συνοδευόμενα από ρίμες, ιστορίες και ανάγλυφη υφή αποτελούν ένα μοναδικό εργαλείο ανάγνωσης και γραφής στα Αγγλικά! Ήδη έχει βρει ανταπόκριση από πολλούς εκπαιδευτικούς σε πολλά μέρη της Ελλάδας! Ακόμη, προετοιμάζονται εκπαιδεύσεις καθηγητών πάνω στο πρόγραμμα Start with HoPE, με το HoPE School  να τους παρέχει πλούσιο υλικό και υποστήριξη μέσω εποπτικών συνεδριών, ώστε  να το εντάξουν βήμα βήμα στα μαθήματά τους. «Όραμά μας είναι η μεθοδολογία του HoPE School να φύγει έξω από τους τοίχους του φυσικού μας σχολείου βοηθώντας όσο το δυνατόν περισσότερους δασκάλους και μαθητές! Γιατί για εμάς στο HoPE δεν υπάρχει μαθητής που δεν τα καταφέρνει, Αλλά μαθητής που δεν έχει πετύχει τον στόχο του… ακόμη!» λένε χαρακτηριστικά οι δημιουργοί του.HoPE school
Xώρος Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας και Καλλιέργειας Δεξιοτήτων Ζωής για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με Δυσλεξία και Ειδικές Μαθησιακές Διαφορετικότητες
Σωκράτους & Κύπρου 2, Μελίσσια
210 6131378
www.hopeschool.gr
Follow us:
Facebook: Hope School
Instagram: hope_school