Back

Το HoPE School στο Women we trust

Στη σειρά Women we trust, η Άννα Μπουνάτσου συνομιλεί με νέες επιχειρηματίες που έφτιαξαν κάτι καινούριο από το μηδέν, με την πολύτιμη υποστήριξη του The People’s Trust. Αν θέλεις να μάθεις πώς φτιάχνεται μια επιχείρηση, ποια είναι τα εμπόδια που θα συναντήσεις, αν το επιχειρείν είναι για σένα και ποιος μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις προκλήσεις που θα βρεις στο δρόμο σου, έλα να γνωρίσεις αυτές τις γυναίκες που κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα -και πιστεύουν ότι μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο.


«Το HoPE School είναι ένα σχολείο κάπως διαφορετικό», λέει η Μαργαρίτα Μαρουδά, που, μαζί με την Βίκυ Δημήτρουλα έφτιαξε την επιχείρηση. «Απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία , διάσπαση προσοχής ή κάτι πιο γενικευμένο. Με τη Βίκυ δουλεύουμε χρόνια μαζί στον τομέα της εκπαίδευσης και θελήσαμε να φτιάξουμε ένα χώρο στον οποίο θα μπορούμε να αγκαλιάσουμε όλων των ειδών τους μαθητές, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν αγγλικά με τρόπο διαφορετικό από τον καθιερωμένο. Σκεφτόμασταν πως, εφόσον αυτοί οι τρόποι που ακολουθούνται τόσα χρόνια δεν αποδίδουν σε όλους το ίδιο, εμείς οφείλαμε να βρούμε μια άλλη μέθοδο προσέγγισης ώστε να μπορούν τα παιδιά με δυσκολίες να αφομοιώσουν κάθε πληροφορία. Αυτό είναι το HoPE School, ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά ανταπεξέρχονται όχι μόνο στο μαθησιακό κομμάτι αλλά και στο συναισθηματικό, το οποίο μπορεί να επηρεάζει καθημερινά την προσπάθειά τους».

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο τρόπος διδασκαλίας σας;

Μ: Στα ομαδικά μας μαθήματα δουλεύουμε τις δεξιότητες ζωής  και αναπτύσσουμε την ενσυναίσθηση των παιδιών, με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να μάθουν να θέτουν στόχους. Τους μαθαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να προσπαθούμε, να συνεχίζουμε, να μην τα παρατάμε, παρόλο που τα εμπόδια της καθημερινότητας είναι τεράστια. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έχουν αντιμετωπίσει κάποια αρνητική εμπειρία στο σχολείο, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τα απαραίτητα εφόδια και να αισθάνονται μειονεκτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές. Αναλαμβάνουμε αρκετά συχνά ματαιωμένα παιδιά τα οποία έχουν φτάσει στην εφηβεία κι έχουν μείνει πίσω στην εκπαίδευσή τους. Στα εργαστήρια μας όμως, στα οποία δουλεύουμε σε ομάδες, δίνεται έμφαση στην ψυχοσυναισθηματική πλευρά καθώς επίσης και τη θετική εκπαίδευση.

Τι είναι η θετική εκπαίδευση;

Β: Θετική εκπαίδευση είναι αυτή που βασίζεται στις βασικές αρχές της θετικής ψυχολογίας. Το παιδί γνωρίζει ότι δυσκολεύεται σε κάποια σημεία, αλλά φροντίζουμε να επικεντρώνεται στα δυνατά του στοιχεία, που φυσικά μπορεί να έχουν να κάνουν με έναν άλλο κλάδο, όπως η άθληση και οι τέχνες. Εμείς παίρνουμε αυτά τα στοιχεία , τα ενσωματώνουμε στον τρόπο με τον οποίο το παιδί μαθαίνει κι έτσι εκείνο παίρνει δύναμη και μπορεί να προχωράει παραπέρα ακόμη κι αν έχει κάποιο έλλειμα. Ουσιαστικά θέλουμε να συγκεράσουμε δύο κόσμους, τον κόσμο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης  κι εκείνον της θετικής ψυχολογίας.

Ποια ήταν η εργασιακή σας εμπειρία πριν από το Hope School;

Μ: Εγώ εργαζόμουν για αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Ξεκίνησα όπως όλοι, δουλεύοντας σε φροντιστήρια, κι εκεί συναντούσα περιπτώσεις παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Έπειτα εργάστηκα σε χώρο που εξειδικευόταν σε αυτόν τον κλάδο. Έχω περάσει και από το δημόσιο τομέα, σε μια δομή που έκανε αξιολόγηση και αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών, οπότε είχα μια γενικότερη εμπειρία και από τους δύο τομείς πριν φτάσουμε στο Hope.

Β: Κι εγώ έχω εργαστεί στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, σε ολοήμερα κυρίως σχολεία. Εκεί είχα ένα πεδίο στο οποίο μπορούσα να πειραματιστώ, να εφαρμόσω κάποιες μεθόδους που είχα στο μυαλό μου.

Ποιο είναι το πιο εύκολο και το πιο δύσκολο στο να είσαι επιχειρηματίας σε ένα χώρο όπως το Hope;

Μ: Για μένα η επιλογή αυτής της δουλειάς έγινε για λόγους προσφοράς, βοήθειας και υποστήριξης. Έχοντας αυτό πάντα σαν οδηγό, μου είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστώ την καθαρά επιχειρηματική πλευρά του χώρου. Φυσικά, από ένα σημείο και μετά, ήταν απαραίτητο να βρεθεί τρόπος να την αποδεχτώ, να τη διαχειριστώ και να την υποστηρίξω. Έπρεπε να βρω τη χρυσή τομή, χωρίς να χάσω την ταυτότητά μου ως δασκάλας. Ερχόμαστε σε επαφή με παιδιά και γονείς, αλλά χρειάζεται να κρατάμε και μια απόσταση προκειμένου όλο αυτό να είναι βιώσιμο και να προχωράει. Σαφώς παίζει καθοριστικό ρόλο το γεγονός ότι έχουμε ως υποστήριξη η μία την άλλη. Η Βίκυ είναι σημαντική βοήθεια για εμένα. Αλληλοσυμπληρωνόμαστε.

Β: Έχουμε ένα όραμα γι’ αυτό που κάνουμε. Είναι όντως λεπτή η γραμμή που φέρνει την ισορροπία. Από τη μία είμαστε μια επιχείρηση κι ένας χώρος που πρέπει να είναι βιώσιμος, για να μπορεί να προσφέρει την υπηρεσία που δεσμευόμαστε απέναντι σε κάθε παιδί και κάθε γονέα να προσφέρουμε. Από την άλλη δεν παύει να είναι μια ευαίσθητη υπηρεσία. Ακόμα και τα κοινωνικά μας δίκτυα χρειάζονται προσεκτικό χειρισμό για να μη βγούμε από την ουσία μας. Ξέρουμε η μια την άλλη οπότε έχουμε ένα πάτημα και μαθαίνουμε κάθε μέρα κάτι καινούργιο σε αυτό το ταξίδι.

Πώς χειρίζεστε την καραντίνα;

Μ: Την πρώτη φορά δουλέψαμε όπως όλοι, με τηλεκπαίδευση. Είμαστε όμως υπερασπίστριες της φυσικής τάξης και της δια ζώσης μάθησης γιατί αυτή δεν αντικαθίσταται. Βρισκόμαστε μεν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως δεν θέλουμε αυτό να σημαίνει ότι τα παιδιά θα μείνουν πίσω στην πρόοδό τους. Τώρα, ως χώρος ειδικής αγωγής, έχουμε εργαστεί περισσότερο με την επιχείρηση ανοιχτή, τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μπαίνουμε όμως ξανά στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης για όσους από τους μαθητές μας μπορούν να την υποστηρίξουν. Και εκτός καραντίνας χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε εμάς.

Πώς διαφέρει η επιχειρηματικότητα από τη μισθωτή εργασία;

Μ: Σαφώς η καθεμία έχει τα συν και τα πλην της. Όταν έχεις τη δική σου επιχείρηση και επιστρέφεις σπίτι σου, στο μυαλό σου υπάρχουν άπειρα θέματα τα οποία πρέπει να επεξεργαστείς. Όσο αναπτύσσεται η επιχείρηση, τόσο μεγαλώνουν και οι έγνοιες. Αυτό είναι το πιο αρνητικό, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι. Στη μισθωτή εργασία, αντίθετα, αυτό είναι περιορισμένο. Μπορεί να έχεις υποχρεώσεις και ζητήματα να φέρεις σε πέρας, αλλά μέχρι ένα σημείο. Πας σπίτι σου, κλείνεις το διακόπτη και αυτό ήταν. Αυτό που με ενθαρρύνει εμένα είναι ότι στο μυαλό μου, ο στόχος, το όραμα, τα παιδιά, μπαίνουν πάνω από όλα. Ψάχνουμε συνέχεια να βρούμε τρόπους ώστε αργότερα να προσεγγίσουμε και μεγαλύτερες ομάδες παιδιών, να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Παίρνουμε συναισθήματα, μαθήματα και εμπειρίες από τα παιδιά και αυτά μας κρατάνε νέους και ζωντανούς.

Β: Εγώ το Hope το βλέπω σαν παιδί. Μπορεί να έχω γι’ αυτό τα συναισθήματα σχεδόν που είχα και για τον γιο μου, όταν ήταν μωρό. Έχω αυτή την έγνοια, την αγωνία. Μπήκα σε αυτή την προσπάθεια γιατί αυτό που είχα στο μυαλό μου δεν μπορούσα να το υλοποιήσω αλλού. Ένιωθα ότι ένας άλλος χώρος δε θα μπορούσε να φιλοξενήσει ό,τι ήθελα δουλέψω. Για να ξεκινήσω αμφιταλαντεύτηκα πολύ σε σχέση με το κομμάτι της οικογενειακής ζωής. Είμαστε και οι δυο μητέρες, αγαπάμε και φροντίζουμε τις οικογένειές μας, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε πανταχού παρούσες. Χαίρομαι, όμως, όταν βλέπω τους μαθητές μας να περνάνε καλά εδώ, να προοδεύουν, να ενθουσιάζονται. Αυτός ο ενθουσιασμός είναι για μένα η κινητήριος δύναμη για να προσφέρω ακόμα περισσότερα.

Φοβηθήκατε πριν κάνετε αυτό το βήμα;

Β: Κοιτώντας πίσω, πιστεύω ότι ενδεχομένως να έπρεπε να το είχα κάνει και νωρίτερα. Πάντα υπάρχει τρόπος να προσπεράσει καθεμιά τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά της. Ίσως περισσότερο φοβήθηκα το πώς θα καταφέρω να εξισορροπήσω την επαγγελματική και την οικογενειακή μου ζωή. Οι συνθήκες, όμως, ποτέ δεν θα είναι απόλυτα ευνοϊκές, οπότε χρειάζεται και η τόλμη. Τελικά, χωρίς να θέλω να απλοποιώ την κατάσταση, νομίζω ότι δεν χρειάζεται φόβος. Αυτό που χρειάζεται είναι πίστη στον εαυτό μας και στο όνειρό μας. Είναι ζωτικής σημασίας, όμως, να έχεις δίπλα σου και μια ομάδα ανθρώπων που σε υποστηρίζει. Δεν θα το έκανα με κανέναν άλλον εκτός από τη Μαργαρίτα.

Αυτή είναι και η συμβουλή σου σε μια γυναίκα που θα ήθελε να ξεκινήσει τώρα τη δική της επιχειρήση;

Β: Ναι. Ακόμα και στις γυναίκες με παιδιά, στις οποίες φαντάζει ακόμη πιο πολύπλοκο, λέω να το τολμήσουν. Εγώ το βλέπω ως εξής: είμαι πρότυπο για το παιδί μου. Κάνω αυτό που μου αρέσει και με γεμίζει. Σε κάθε γυναίκα λέω πως, ακόμα κι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα περιμένει, δεν πειράζει. Από τη στιγμή που μπαίνουμε στο χορό, χορεύουμε. Και αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή με την πανδημία, την κρίση και ό, τι φέρνει μαζί της, νομίζω είναι ένα σημαντικό μάθημα.  Μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτερες. Η αποτυχία και η επιτυχία είναι σχετική για κάθε άνθρωπο.

Μ: Εγώ συμβουλεύω αυτή τη γυναίκα να βλέπει το μέλλον και το στόχο της. Να μην περάσει από το μυαλό της η περίπτωση της αποτυχίας. Σε ένα παιχνίδι δεν κερδίζουμε πάντα. Πέφτουμε, ξανασηκωνόμαστε, ταυτόχρονα μαθαίνουμε να αναπτύσσουμε κι άλλες δεξιότητες. Χρειάζεται ανθεκτικότητα γιατί θα έρθουν και δυσκολίες, πόσο μάλλον επειδή δεν έχουμε μόνο ένα ρόλο. Εγώ δε φοβήθηκα να ξεκινήσω, γιατί είμαι αισιόδοξη. Είχα και έχω πίστη σε αυτό που κάνουμε.

Το The People’s Trust πως το βρήκατε;

Β: Το έμαθε ο σύζυγός μου, από έναν φίλο του που επίσης έχει λάβει την υποστήριξη του οργανισμού, και μας παρέπεμψε εκεί. Ένα βράδυ, μπήκα, έκανα την αίτηση και αυτό ήταν. Ήταν από την αρχή δίπλα μας σε ό, τι έχουμε χρειαστεί. Όλα τα ραντεβού μας είχαν ένα ευχάριστο κλίμα παρόλο που η διαδικασία ήταν ξένη για εμάς. Στο The People’s Trust είδαν το όραμα μας, πίστεψαν σε εμάς, μας βοήθησαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν σε κάθε μας ανάγκη, χωρίς αυτό να αφορά μόνο στο οικονoμικό κομμάτι, αλλά σε οτιδήποτε μπορεί να έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσει κανείς κι άλλους ανθρώπους και γίνεται τελικά ένα μοίρασμα ιδεών από νέους ανθρώπους, με αποτέλεσμα αυτό να μοιάζει αρκετά αναζωογονητικό και να προκύπτουν ακόμα και νέες συνεργασίες.

M: Υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο με εμάς. Νιώθουμε κάθε στιγμή οικεία.

Έχετε βιώσει κάποια διάκριση όσον αφορά στο Hope School, επειδή είστε γυναίκες;

Μ: Από τους κοντινούς μου ανθρώπους, το στενό μου περιβάλλον είχα πολύ θετική αντιμετώπιση. Με ενθάρρυναν αρκετά.

Β: Πάντα υπάρχει η απορία από τους γύρω “πώς γίνεται και τα καταφέρνετε;” Δουλεύουμε τα απογεύματα, ενώ τα παιδιά μας το πρωί είναι στο σχολείο. Σαφέστατα αυτό αποτελεί πρόβλημα, αλλά δεν παύει να κρύβεται κι ένα στερεότυπο πίσω από αυτή την ερώτηση. Αρκετοί σκέφτονται πως καλό είναι η γυναίκα να βρίσκεται στο σπίτι όταν είναι και τα παιδιά. Αυτό αισθάνομαι ότι πλανάται γενικά στην ατμόσφαιρα. Αλλά κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας. Η δική μου οικογένεια είναι θετική και στέκεται δίπλα μου σε αυτό που κάνω.


To HoPE School είναι ένα “θετικό σχολείο”, ένας χώρος διαφοροποιημένης διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας που αγκαλιάζει την δυσλεξία και κάθε άλλη μαθησιακή διαφορετικότητα. Τα προγράμματα είναι ατομικά και απευθύνονται σε μαθητές/ριες όλων των ηλικιών (νήπια, παιδιά δημοτικού, εφήβους και ενήλικες)  καθώς και όλων των επιπέδων (αρχάριοι ως προχωρημένοι) οι οποίοι/ες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα διαφοροποιημένο, και πιο αποδοτικό, τρόπο μάθησης των Αγγλικών. Ταυτόχρονα, μέσα από τα ομαδικά μαθήματα καλλιεργούν θετικές στάσεις για τους εαυτούς τους, μαθαίνοντας να εστιάζουν στα δυνατά τους σημεία και να τα καταγράφουν, να αναγνωρίζουν την πρόοδο και την προσπάθεια τους. Η ανθεκτικότητα, η διαχείριση του άγχους, καθώς και το να μην τα παρατούν αποτελούν απαραίτητες δεξιότητες στην μάθηση αλλά και τη ζωή τους γενικότερα. Τέλος, μια από τις βασικές δραστηριότητες είναι και η δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών εργαλείων βασισμένα στην μεθοδολογία των εκπαιδευτριών, ήδη διαθέσιμα μέσα από το site προς κάθε εκπαιδευτικό ή γονιό που θέλει να υποστηρίξει το παιδί του με δυσλεξία.


Σχετικά με το The People’s Trust

Το The People’s Trust, είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Όραμά του, να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Για το λόγο αυτό, προσφέρει στους επιχειρηματίες του αύριο τα εφόδια που χρειάζονται για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.thepeoplestrust.org/.